Dag van aankomst

 

Prachtige zen tuin
Een man schept een blaadje weg
Spiegelend water

Om 8.40 landt mijn vliegtuig. Uyami had met instructies gegeven hoe naar hun appartement te komen. Eerst maar eens geld pinnen. Dat blijkt nog een behoorlijke tour. De pinautomaat is goed verstopt maar uiteindelijk toch vindbaar. Treinkaartje aangeschaft en ingestapt.  Er is ook een Frans stel. Zij moeten dezelfde kant op. Er is 1 overstap. Er staat een pijl die wijst naar beneden. Beneden aangekomen wijst er een pijl omhoog. De trein hebben we gemist. 10 minuten later dan volgens de planning bel ik Uyumi. Hij komt me ophalen van voor de Mac Donalds. Een handig ontmoetingspunt.

Hij blijkt samen met zijn vrouw te wonen in een 11 verdiepingen hoog flat gebouw. Het is een klein maar praktisch appartementje. Daar thuis ontmoet ik ook Kyomi. Een wat verlegen maar heel aardige vrouw. Wat een zegen dat ik door hen samen ben uitgenodigd.

Al van te voren had Uyumi me geappt dat hij een programma had opgesteld. Tijd om rustig van een Jetlag bij te komen was niet ingepland. In het kader van een All Japanese experience lijkt me dat wel grappig om eens mee te maken en ik geef me over.

Mijn kamer is een hoek van de woonkamer welke met schuifdeuren kan worden afgeschermd. Er ligt een fouton klaar als bed. Een mooi voorbeeld van een praktisch ingericht klein appartement.

We drinken samen de eerste groene thee en kletsen wat. Ik leer een eerste belangrijke zin; gochisousamadeshita. Uw eten heeft me heerlijk gesmaakt.

Na een kleine opfrisbeurt gaan we op pad. Eerst naar een Ramen tentje om te eten. 900 Yen voor een zalige noedelsoep in de hoofdstad. De prijs valt me mee. Dat is minder dan 9 euro. En het smaakt zalig. Een goed begin. Gochiso en hoe was het ook alweer verder? Frustrerend hoe moeilijk ik het Japans vind…

Daarna nemen we de metro naar een museum over Zen, beelden, kunstwerken en een zen tuin. Een mooi begin. De insekten in de tuin maken een bijzonder geluid. Kyomi verteld dat ze genoemd zijn naar het geluid wat ze maken. Tsutsu en dan nog wat. Ze hebben een bijzondere levens cyclus van een groot deel ondergronds en dan maar 1 week bovengronds. Ze maken zich dan in elk geval goed hoorbaar.

Het museum ligt in een sjieke wijk van Tokyo. Dure winkels onder andere met een tassen winkel van Issey Myaki. Mooi.

Na het museum drinken we thee bij een beroemde koekjes winkel. Er is een wachtrij voor we naar binnen mogen. Gelukkig is de rij voor zitten in de tuin korter. Uyumi en Kyomi vertellen dat Japanners zelf liever binnen zitten. Lekker in de airconditioning. Het is maar waar je van houdt.

Kyomi neemt dan afscheid om boodschappen te doen. Uyumi neemt me mee voor het eerste Tempel bezoek. Boven op een berg in een mooi bosrijk gebied. Hij doet me voor hoe je hoort te bidden. En we kopen een soort gelukspapiertje waarop een voorspelling staat.

Vlak achter dat gebouwtje is er een foto sessie gaande van een traditionele Japanse trouwerij. Hij vertelt dat dat niet zo vaak meer voor komt. Leuk om te kunnen zien.

Na de tempel gaan we huiswaarts. Opnieuw groene thee. Ik zie een patroon. Zweterig geworden van al het lopen maakt Uyumi het bad voor me klaar. Wat een gastheren toch. Ze leggen me uit hoe het werkt. Eerst schoonmaken met de douche en als je schoon bent pas in het bad plaats nemen. Als ik er een minuut of 5 in lig zegt een Japanse mevrouw wat. Ik weet niet wat het betekend. Misschien wel dat ik er uit moet. Dat in combinatie met honger en wachtende mensen besluit ik er uit te stappen. Ze zijn verbaasd. Blijkt dat ze had gezegd dat het bad klaar was om in te gaan liggen. Tja….

Het diner is echt zalig. Vooraf rauwe tonijn met Japanse Gember en Japanse Basilicum. Lijkt me leuk om daar zaadjes van mee te kunnen nemen bedenk ik. Als hoofdgerecht Teri jaki Kip, rijst en een salade.

Na nog wat kletsen is geeft mijn hoofd het op. Nu toch echt bedtijd. Het is inmiddels 9.30.